Sări la conţinut

Hong Kong – via Romania

martie 25, 2012

Hong Kong – orasul care ocupa cele mai multe pozitii fruntase in orice clasament mondial vreti sa faceti. Bate New York-ul cu 2 la 1 la numarul de zgarie-nori (8000 HK fata de 4000 NY), este orasul cu cel mai mare procent de persoane transportate prin sistemul public de transport (peste 90% din 11 milioane de calatorii zilnice efectuate!!!), dolarul Hong Kong este a opta moneda ca volum de tranzactionare in lume, din primele 20 de cladiri cele mai inalte din lume in 2010, peste jumatate erau in Hong Kong.

Dar – cel mai important – la speranta de viata, cu 82,2 ani, este batut doar de Japonia, care detine primul loc in lume, cu 82,6 ani .

Din acest punct de vedere, Romania alearga umar la umar cu Iordania, cu 72,4 ani speranta de viata. Care speranta se afla in scadere, deci adio Iordania.

Organizarea teritoriului, modul de dezvoltare si previzionare, sistemul de strazi, sosele, autostrazi, tuneluri, metrou, linii de autobuz, toate sunt de nedescris, greu de imaginat pentru cineva aterizat acolo din Romania. Trotuarele suspendate, traseele pietonale la nivelul etajelor 2 sau chiar 3 ale cladirilor, cu scari rulante pentru zonele ceva mai abrupte, pasajele subterane, toate acestea au inghitit milioane si milioane de dolari.

Ei au construit un tunel lung de cca 1,9 km, pe 3 benzi pe sens, doar pentru a scurta drumul din nordul in sudul insulei cu 20 de minute. Noi? … 100 km de autostrada in 22 de ani… Adica vreo 4,5 km pe an…

…………………….

Privite de la Hong Kong, framantarile noastre politice par de o meschinarie fara seaman. Practic, nu existam. Si daca nu ne trezim repede, nici nu vom exista vreodata…

La scoala suntem invatati ca singura ratiune de a exista pentru un partid, este aceea de a lupta pentru acapararea puterii politice intr-un stat. Din pacate, aici se termina lectia. Cand, in realitate, din acest moment incepe esentialul – ce faci cu puterea acaparata? Cum o folosesti? In ce scopuri?

Ultimii 4 ani, ne-au aratat in toata splendoarea ei fata hada si grotesca a uneia din posibilitatile utilizarii puterii acaparate prin lupta politica. Hotia. Furtul fara rusine. Utilizarea puterii in scopul cresterii bogatiei personale. Sa moara restul, mie sa-mi mearga bine!

Atat putem? Aici se opresc capacitatile noastre, ca natie? Asta e blestemul nostru, sa fim furati, furati si iarasi furati de cei ce „ne conduc”? Oare nu putem crea si noi Hong Kong-ul nostru?

Stiu, multi ma vor acuza de naivitate, dar EU CRED CA PUTEM!

Nu vreau sa copiez sloganul lui Barack Obama, dar mi se pare de o putere incomensurabila, in special pentru noi, romanii, mult mai mult decat pentru americani – YES WE CAN!

Eu inca mai cred ca putem construi o natiune demna, in care cuvinte precum onoare, cinste, corectitudine, eficienta si nu in ultimul rand MUNCA sa fie plince de continut, nu doar o forma goala!

Haideti la vot!

One Comment
  1. R.A. permalink

    Cat timp mai exista astfel de oameni Romania mai are o sansa…
    Felicitari pr articol.

Lasă un comentariu